Met alleen een EPD in de hand wordt geen label op een product verkregen.

Een EPD verschaft onder andere informatie over de CO2-uitstoot, maar het is geen label of certificering. Een EPD is een milieuproductverklaring. De informatie in een EPD kan mogelijk een bijdrage leveren aan het verkrijgen van gebouwlabels, zoals Breeam, Leed of Well. Productlabels worden niet automatisch verkregen door de beschikbaarheid van een EPD.

Volgens ISO 14024:20181 is een Type I milieulabel een milieulabel dat is gebaseerd op een onafhankelijke toetsing tegen vooraf vastgestelde milieucriteria - uitgaande van een levenscyclusbenadering. Met gebruik van een verfproduct met het Ecolabel voldoet u aan het ISO 24014 type 1 keurmerk.

Breeam is een gebouwcertificering en geen productcertificering. Producten leveren een positieve bijdrage aan de milieuscore van een gebouw. Verfproducten kunnen getest worden op emissiegrenswaarden die in Breeam zijn vastgelegd. Na een succesvolle test wordt een rapport verkregen. Met dit rapport kan een Breeam accessor punten toekennen bij de screening van het gebouw en alle gebruikte materialen. Naar aanleiding van een IAC Gold Eurofins rapport is het mogelijk een attest te ontvangen. Een attest is een certificaat waarin beschreven staat dat een bepaald product voldoet aan de emissie-eisen van het bedoelde label. Tegenwoordig geldt in Nederland Breeam International 2022. Daarin is paragraaf Gezondheid/Interne luchtkwaliteit/HEA 02 actueel en verrschillende Sigma producten hebben daarvoor een Breeam attest. Kijk voor meer informatie op de internetsite.

ISO 14001 specificeert de eisen van een milieumanagementsysteem dat een organisatie kan gebruiken om haar milieuprestaties te verbeteren. De norm is daarmee een belangrijk instrument voor de eigen verantwoordelijkheid die organisaties hebben om de effecten op het milieu als gevolg van hun activiteiten, producten en diensten terug te dringen en zo een bijdrage te leveren aan duurzame ontwikkeling. ISO 14001 is dus geen duurzaamheidsbewijs voor een verfproduct. Verder toont het certificaat niet aan welke inspanningen of verbeteringen zijn ingezet of reeds behaald. desondanks is het mogelijk een exemplaar van dit certificaat te ontvangen. Neemt u hiertoe contact op met Technical Support Services, telnr. 0297-541889.

Een materiaalpaspoort zou verschillende typen informatie kunnen bevatten, zoals circulariteit, CO2 footprint, veiligheidsinformatie, productkenmerken. Op EU niveau wordt bepaald wanneer een materiaalpaspoort een vereiste wordt en welke onderwerpen daarin aan bod moeten komen. Momenteel is een materiaalpaspoort in Nederland en Belgie niet verplicht. Echter, meerdere typen genoemde informatie zijn al verkrijgbaar, zie hiervoor de internetsite van Sigma.nl/Kenmerkenbladen en keurmerken.

Producten met een duurzaamheidslabel zijn niet op voorhand duurzamer dan producten zonder label. Als verfproducten niet zijn getest houdt dit niet in dat ze niet aan een label kunnen voldoen. Het is een vrije keuze om een verfproduct te onderwerpen aan een test om zo een label te verkrijgen. Een test zou dus kunnen uitwijzen dat een verfproduct wel voldoet aan gestelde eisen, echter zonder test ontbreekt het bewijsmateriaal. Opmerking: Alleen voor CE-markering geldt een EU-verplichting. Voor alle andere beschreven labels, goedkeuringen of certificaten geldt die verplichting niet.

De meest duurzame verfkeuze voor hout hangt af van de wensen van de klant, het type bouwdeel en de constructie er van. Er is niet 1 product aan te geven die in alle gevallen toepasbaar is en de langste levensduurverwachting of de laagste milieubelasting heeft.

Alleen naar de CO2-uitstoot kijken, geeft geen volledig beeld van de milieubelasting. Een levenscyclusanalyse, die de volledige levenscyclus van de verf in beschouwing neemt (van grondstofwinning tot einde levensduur), biedt een completer beeld. Mogelijk bent u of is uw klant op zoek naar bepaalde labelling en is die op het product met de laagste CO2-uitstoot niet aanwezig. Kijk voor meer informatie op Sigma.nl/duurzaamheid.

Het is zeker nuttig kritisch te kijken naar de CO2-uitstoot. Maar net zo belangrijk is te kijken naar producteigenschappen en levensduurverwachting. De totale milieubelasting hangt namelijk van veel meer factoren af dan enkel de verfkeuze.

De levensduur van een verfsysteem heeft invloed op de CO2-uitstoot. Hoe langer de onderhoudscyclus, des te lager de totale CO2-uitstoot wordt.

Om iets te kunnen zeggen over de mate van besparing of reductie, dient er altijd een referentie te zijn of wel nul-punt. Immers een besparing moet worden afgezet tegen een al lopende of bekende situatie. Neemt u contact op met uw relatieverantwoordelijke om uw situatie te bespreken en te kijken naar de beste oplossing.

Naast CO2-uitstoot zijn er andere milieuaspecten, zoals waterverbruik, chemische samenstelling, en afvalbeheer, die ook belangrijk zijn bij de selectie van milieuvriendelijke verf.

De CO2 uitstoot van verf is zeker niet de grooste bijdrager aan de totale CO2 uitstoot van een project. Het percentage CO2- uitstoot dat de verf bijdraagt zal per project varieren omdat verschillende factoren bij vastgoedonderhoud invloed hebben op de totale CO2-uitstoot van een project zoals type verf, productie en transport, hoeveelheid verf, materiaalgebruik, energieverbruik, afvalbeheer, logistiek.

Een Ecolabel betekent dat de verf milieuvriendelijker is dan standaardopties.

Milieuvriendelijk betekent "niet schadelijk voor het leefklimaat". Op verf bezien kan beter gesteld worden dat er verschil bestaat tussen verven die minder of meer milieubelastend zijn.

Watergedragen verven zijn niet per definitie minder milieubelastend dan oplosmiddelhoudende verven.

Een MKI biedt een gestandaardiseerde methode om de milieueffecten van verschillende factoren zoals grondstofwinning, productie, gebruik, en afvalbeheer in geld uit te drukken. Net als bij de waardebepaling van de CO2-uitstoot moet bij de berekening van de milieubelasting rekening worden gehouden met de impact van alle in een project spelende factoren.

Een verf met een lage VOS-uitstoot levert een positieve bijdrage aan de luchtkwaliteit binnen en stelt de verwerker minder bloot aan chemische emissie, maar het zegt niet alles over de totale milieu-impact van de verf.

Hoewel biobased verven vaak minder milieubelastend zijn, is het belangrijk om de volledige levenscyclus en prestaties van de verf te overwegen bij de keuze van een dergelijke verf. De totaalsom van milieubelasting is ook afhankelijk van hoe vaak tijdens de levensduur van het verfsysteem onderhoud nodig is. De CO2 uitstoot kan tijdens de sloopfase (b.v. verbranden) ineens hoger uitkomen dan bij een verf met geen of minder biobased inhoud.

PPG is verplicht zich aan nationale en internationale wetgeving te houden. Hier is geen certificaat van verkrijgbaar.

Dit hoeft niet in alle gevallen zo te zijn, want als een verf sneller veroudert en vaker moet worden aangebracht tijdens de levensduurcyclus, kan de totale milieubelasting hoger zijn.

Biobased verf is een verfsoort die voornamelijk gemaakt is van hernieuwbare grondstoffen zoals plantaardige oliën, natuurlijke harsen, en andere biologisch afbreekbare materialen. In tegenstelling tot conventionele verf, die vaak op aardolie gebaseerde chemicaliën bevat, probeert men met biobased verf de milieu-impact te verminderen door gebruik te maken van natuurlijke en hernieuwbare bronnen.

Een watergedragen verf is niet op voorhand een verf die biobased is. Biobased componenten kunnen in meerdere typen verf toegepast worden, waaronder ook oplosmiddelhoudende verven.

De keuze voor een verf met een biobased component kan bijdragen aan een verlaging van de CO2-uitstoot ten opzichte van een verf zonder biobased component. Het is echter belangrijk bij de bepaling van de CO2-uitstoot te kijken naar de totale levenscyclus van een verf. Zo kan bij de sloopfase een biobased component als gevolg van verbranding alsnog CO2-uitstoot toevoegen aan het milieu, waardoor de totale CO2-uitstoot hoger kan uitvallen dan bij gebruik van een verf zonder biobased component.

Ook na het verkrijgen van een of meerdere duurzaamheidslabels, goedkeuringen of certificaten is een verfproduct helaas niet circulair. Wel geeft PPG zoveel mogelijk aandacht aan een duurzame productiemethode en gebruik van grondstoffen met een zo laag mogelijke impact op mens en milieu.

Circulariteit gaat ervan uit dat producten van nu de grondstoffen zijn voor later: na gebruik kunnen producten gedemonteerd worden en de materialen opnieuw worden gebruikt. Circulariteit gaat dus uit van een wereld zonder afval. Dit staat tegenover de huidige benadering waarbij we steeds nieuwe producten aanschaffen, gebruiken en weggooien. Deze wegwerp- en vervangcultuur heeft een enorme impact op de aarde. Circulariteit is geen doel op zichzelf, maar een strategie voor het bereiken van 2 belangrijke internationale beleidsdoelen: 1. het tegengaan van de uitputting van grondstoffen; 2. het beperken van klimaatverandering.

PPG verschaft niet zomaar inzicht in grondstoffen van verfproducten. Het is tot heden nog niet mogelijk oude verflagen van bouwdelen te verwijderen, zodat de restanten in een circulairproces kunnen worden ingezet. Momenteel zijn onze verfproducten daarom niet circulair inzetbaar. Meer informatie over de inzet van circulatiteit door PPG vind u op de internetsite van Sigma.nl/duurzaamheid.

Dům barev na Instagramu

loader